– Jacob får knallhard konkurranse

31/05/2022
Ann Karene Rasmussen
Organisasjonskomiteen i Trond Mohn Games samlet i Salhus. Fra venstre: Tom Jensen, Norna-Salhus, Dag Rydland, stevnedirektør, Per Godvik, Gular, Benedicte Langeland, Norna-Salhus, Eirik Lønne, Kjell Magne Ebbesvik, leder av organisasjonskomiteen, Ivar Hjellestad, Gneist, Eddie Ebbesvik, daglig leder i Hordaland Friidrettskrets. Foto: Knut Langeland

Jacob Ingebrigtsen har bedt om fart, og fart skal han få. OL-vinneren på 1500m er det store trekkplasteret i årets utgave av Trond Mohn Games, men ikke nødvendigvis den største favoritten.

Tekst: Knut Langeland

Han får iallfall skarpskodd konkurranse på fartsgjennomkjøringen uken før Bislett Games. I 800m-feltet han skal få kjørt seg mot, finnes det utøvere med personlige rekorder helt nede på 1,44-tallet.

– Fartsfylt

– Det blir tøft for ham å vinne, slår Dag Rydland og Kjell Magne Ebbesvik fast. De har tatt en pause fra hovedkomitémøtet i Nornas lokaler i Salhus. Entusiastisk legger de ut om fyldige felt og framifrå utøvere.

Joseph Deng fra Australia og Ayouni Abdessalam fra Tunisia er de to som på papiret ser ut til å bli Jacob Ingebrigtsens tøffeste konkurrenter, med henholdsvis 1,44.21 og 1,44.99 som personlige bestenoteringer. I tillegg er kenyaneren Edwin Melly (1,45.51) bekreftet. Fartsholder blir Andreas Roth. Bestillingen er en førsterunde på 51-tallet. Alt ligger til rette for en fartsfylt mannjevning.

Fra bronse til sølv?

Trond Mohn Games (TMG) gjennomføres i år for fjerde gang. Stevnet har såkalt bronsestatus innenfor Det europeiske friidrettsforbundets stevnerangering. Norges Friidrettsforbund (NFIF) har uttrykt ønske om at TMG får sølvstatus. Rydland og Ebbesvik bedyrer at de jobber med saken.

– Det er et klart mål for oss, og vi har begynt å jobbe med det. Utfordringen handler mest om kvaliteten på selve gjennomføringen. Men forbundene skjeler nok også til kvaliteten på utøverne og resultatene som leveres, forklarer Ebbesvik og Rydland.

– Står ikke på kvaliteten

Stevner med sølvstatus er det bare seks til åtte av i Europa årlig. Skal TMG opp blant disse, kreves det en økning i budsjettet fra tre til fem millioner. Ebbesvik og Rydland er trygge på at alt for øvrig ligger til rette for å rettferdiggjøre sølv.

– Det står iallfall ikke på kvaliteten på det vi gjør. Så må det selvsagt også være trøkk i resultatene.

Årets arrangement ligger godt an i løypen til å tilby det bergenske publikum to og en halv

time med førsteklasses friidrett. 3000 meter hinder er blant øvelsene som fort kan bli et høydepunkt. Her er det minst to norske utøvere som er ute etter å kvalifisere seg for EM, Tom Erling Kårbø fra Stord og Jacob Boutera fra Ull/Kisa. Feltet inneholder en rekke potente utlendinger også, og dessuten Gular-løperen Bjørnar Lillefosse, som nylig satte kretsrekord på 10.000 meter.

Seksmetersmann i stav

Deltakerlisten i stav borger også for at det blir en spektakulær øvelse. Polakken Piotr Lisekhar 6,02 fra 2019 som personlig rekord. Det blir noe for Fanas Pål Haugen Lillefosse (5,83) å strekke seg etter.

Eivind Henriksen, Tjalve, OL-sølvvinner fra Tokyo skal svinge seg i sleggeringen. Han er den store attraksjonen i øvelsen som ble en ny norsk favoritt i august 2021. Treningskameraten Thomas Mardal fra Gloppen (76,74) og Aaron Kangas fra Finland (79,05) er blant dem som skal gi ham pes.

Pes skal også Sven Martin Skagestad fra Norna-Salhus (65,20) få i diskos. I et felt der de fleste utøverne har bedre bestenoteringer enn Skagestad, er colombianeren Mauricio Ortega (70,29) trekkplasteret og favoritten.

NRK sender en time direkte

På damesiden stiller Hedda Hynne fra Tjalve (1,58.10) som favoritt i et 800m-felt med flere utenlandske utøvere med personlige rekorder rundt to blank. På 300m er belgiske Naomi van den Broeck, som representerer bergensklubben Viking, på rekordjakt. Hun møter både norsk og utenlandsk konkurranse, blant annet to irer med personlige rekorder på 400m på 51-tallet. 

Også i tresteg for kvinner er det et par lokale deltakere som skal få litt å bryne seg på. Rakel Ombeni fra Norna-Salhus (12,64) og Monika Benserud fra Gneist (12,79) har et stykke opp til tyske Monica Purtsa (14,11) og portugisiske Susana Costa (14,06).

Verdt å nevne spesielt, sett i lys av situasjonen i Europa, er også den lille, men slagkraftige, troppen med ukrainske utøvere. Serhiy Nykyforov (8,23m) deltar i lengde. Der er han den ene av tre utøvere med personlig rekord over åtte meter. I høyde for damer deltar også to svært habile ukrainske hoppere, Yuliia Chumachenko og Oksana Okuneva. Begge har solide 1,94m som bestenotering.

NRK har meldt sin ankomst til stevnet. De sender direkte fra klokken åtte til ni, i tillegg til at en time går i opptak. Det to timer lange forstevnet, med i hovedsak lokale deltakere, blir streamet av BA.