
Mange har falt ut av den organiserte idretten som følge av koronapandemien. Nå jobbes det målrettet for å få frivillige, barn og unge tilbake.
– Dessverre viser rapportene at frafallet har vært stort under pandemien, sier Eddie M. Ebbesvik, daglig leder i Hordaland friidrettskrets.
Han legger til:
– Enkelte unge er spesielt utsatt når koronaen stenger ned aktivitetene våre. Den ekstra støtten og de trygge rammene idretten har gitt dem, har vært begrenset siden 2020. Nå gjelder det å få så mange som mulig tilbake til fellesskapet.
Tilbake til idretten
Norges idrettsforbund har lansert «Tilbake til idretten» som har som mål om å ha like høy deltakelse i den organiserte idretten i 2022 som i 2019.
– Dette er ikke gjort over natten, men det blir en markering lørdag 25. september med åpne idrettsarrangementer over hele landet, sier Ebbesvik.
I juni presenterte Norges Idrettsforbundet alarmerende tall om frafallet i idretten i 2020. Antall medlemskap gikk ned med 9,6 prosent, noe som utgjør nesten 200 000 medlemmer.
– Å få tilbake utøverne og de frivillige blir jobb nummer én. Alle trinnene i myndighetenes gjenåpningsplan må treffe idretten riktig, samt at det krever gode rammevilkår og viktige strategiske prioriteringer fra myndighetene, kommunene og idretten, uttalte idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding i juni.
– Jeg har knapt nok noen dekkende ord for å beskriver Trond Mohn og hans giverglede
Eddie M. Ebbesvik
Hyller de frivillige
Ebbesvik som også sitter i organisasjonskomiteen for Trond Mohn Games, er ikke i tvil om hva de frivillige betyr for idretten.
– Det er få, om noen idrettsarrangementer i det hele tatt, som kan gjennomføres ute de frivillige, sier han og slår fast:
– Alle er like viktige. Enten du er stevneleder, tidtaker eller parkeringsvakt. Men vi må hele tiden sørge for at vi har nok frivillige i rekkene. Koronaene har nok resultert i et etterslep i rekrutteringen. Vi ønsker at flere tar kurs slik at de kan fylle ulike roller på friidrettsarenaene, som for eksempel dommere og startere.
Tilbake til idrettslagene
Det er idrettslagene Norna-Salhus, Gular og Gneist som eier Trond Mohn Games og som stiller med frivillige. Alle inntektene fra det internasjonale idrettsstevne går tilbake til klubbene.
– Dette er helt i Trond Mohns ånd. Dugnad, frivillighet og å gi tilbake, sier Ebbesvik.
– Hva synes du forresten om hovedpersonen selv?
– Jeg har knapt nok noen dekkende ord for å beskrive Trond Mohn og hans giverglede. Jeg håper han virkelig forstår selv hvor mye han har betydd for barn og unges oppvekstsvilkår. For alle involverte, er det en ære å få være med å arrangerer Trond Mohn Games.